Странице

недеља, 17. новембар 2013.

Новинар портала новинар.де приведен од стране косовске полиције!

Рубрика: ПолитикаАктуелноСрбијаДруштво    Аутор: Срђан Марјановић    507 пута прочитано    Датум: 17.11.2013    Одштампај
Download PDFУIvan Makismovic_PRESSправо смо телефоном разговарали са нашим дописником Иваном Максимовићем кога је Косовска полиција око 13:00 часова зауставила и заједно са супругом привела на информативни разговор у станицу КПС у Косовској Митровици. Како портал новинар.де сазнаје колега Максимовић је приведен по пријави, за сада непознатог лица.
редакција новинар.де портала 15:20; 17.11.2013
***
Садржина полицијске пријаве такође није позната  и до сада није саопштена нашем новинару Ивану Максимовићу. Косовкса полиција је по речима Ивана Максимовића била коректна и није била насилна. Тренутно се Иван са супругом још увек налази у просторијама КПС-а.
Молимо и очекујемо од удружења новинара, УНС и НУНС као и од осталих  медија и независних Невладиних организација да се огласе и јавно заштите слободно кретање и рад независних новинара на територији Косова и Метохије. Зар летак о бојкоту избора може да буде разлог да се ограничава, а онда приводе на инфорамтиви разговор грађани Србије, на територији Косова и Метохије, посебно ако се зна да су они новинари.
Иван Максимовић је наш стални дописник из Косовке Митровице који је поред многих видео записа са КиМ-а аутор и документарног филма “БОЈКОТ НАРОДА” који је за кратко време погледало скоро 10 хиљада људи.
И име редакције се захваљујемо свима који су већ помогли или понудили помоћ у очувању професионалног и грађанског интегритета колеге Максимовића и његове супруге.
редакција новинар.де, 15:20
С.Марјановић, уредник

***
***
Наш новинар Иван Максимовић је са супругом  пуштен на слободу после вишечасовног задржавања у просторијама полиције. Извор близак косовској полицији каже да је колега Максимовић прво био оптужен за кривично дело ометања “изборног процеса” за шта је по њиховом закону запрећена казна затвора до од 1 до 3 године. На залагање адвоката по службеној дужности, јавни тужиоц је не само одустао од оптужнице већ и од узимања полицијске изјаве.
Пошто више није постојао никакав основ за даље задржавање  нити покретање процеса, новинар и његова супруга су пуштени, и враћене су им све привремено одузете ствари. Дужност нам је да кажемо да није било никакве пресије и да је све је протекло у поштовању полицијске процедура, сем што ни сада није јасно зашто је Иван Максимовић са супрогом уопште и хапшен.
Цела акција хапшења може да оквалификује као застрашивање новинара, што само говори о степену демократије који се спроводи на Косову и Метохији.
С.Марјановић
23:00, 17.11.2013

Нема коментара:

Постави коментар