Странице

четвртак, 8. август 2013.

О ЉУБАВИ З БРАКУ СВЕТИ ВЛАДИКА НИКОЛАЈ ВЕЛИМИРОВИЋ

Љубав, дакле, није иживљавање своје себичности, него крст. Такав је живот у браку, кога је Бог благословио прво у Рају, а затим на свадби у Кани Галилејској. У браку су две душе - једно и два тела - једно, "неразделно и несливено".

Лакше је двома на путу ка Богу, но једном. Брак обуздава похоту, а умножавањем људског рода умножава се број оних који могу да приме еванђеље Христово и да се спасу. Зато је брак символ везе Хрисга и Цркве. А блуд? Шта је с блудом?

Владика каже: "Као што освећени брак симболизира Христово јединство са Црквом и Христов духовни брак са душом сваког верног, тако опет са друге стране прељуба и блуд симболизирају сатанизам, изневеру Љубави Божје, раскид јединства са Богом. А то је по вољи Сатани, који жели да изигра и осујети Божју Љубав у људима. Њему је мрска чиста небеска љубав а пријатна телесна похота у свакој нечистоти. "Бесплодна дјела таме" - то је његов мамац којим мами људе у пакао". То јест: "Било да муж изневери жену било да се поклони идолима, у оба случаја он отпада од Бога и твори оно што је ђаволу угодно"... Владика Николај...

Нема коментара:

Постави коментар